Gyakori probléma családi házaknál, de más nagyobb épületeknél is, hogy a vételezési helyektől (csapoktól) olyan messze van a meleg víz előállítását végző készülék, hogy sok vizet kell a lefolyóba engedni a meleg víz megérkezéséig. Még szigetelt csővezetéknél is lehűl a víz egy idő után. 

  A sokszor akár 10 liter víz lefolyóba engedése önmagában is, de összességében pláne nagy költség és hatalmas vízpocséklás, környezetünk védelméről nem is beszélve. Az épületgépészetnek jól bevált megoldása erre a cirkulációs vezeték kiépítése egy keringető szivattyúval és néhány visszacsapó szeleppel.

Hogyan vezéreljük a szivattyút?

    A szivattyú vezérlésének legegyszerűbb módja a kézi be- és kikapcsolás, ami mai világunkban is jó módszer lehet, de semmiképpen nem korszerű – ezzel itt nem foglalkozunk. A vezérlési mód kiválasztása az egyedi igények és telepítési lehetőségek alapján történhet. A teljes cirkulációs rendszer új háznál eleve beépíthető bontás nélkül, régebbi házaknál viszont jól át kell gondolni a lehetőségeket. Aktuális levelünkben és még egy-két ezt követőben összeszedjük az ELKO EP eszközök segítségével megvalósítható egyszerűbb és komplexebb vezérlési lehetőségeket, hogy mindenki kiválaszthassa az adott körülményekhez legjobban használhatót. Bemutatunk megoldásokat időrelékkel, termosztátokkal, kapcsolóórával, áramlás-érzékelővel, mozgásérzékelővel és ezek kombinációival. A fokozatosság elvét tartva e heti levelünkben az egyszerűbb megoldásokkal foglalkozunk.
Egyszerű időrelés vezérlés
    Az 1. ábrán a CRM-91H időrelével vezéreljük a cirkulációs szivattyút, de a kis rendszer kézi indítású, ami miatt még a csap megnyitása előtt időben gondoskodni kell az indításáról.

Érdekessége a kapcsolásnak, hogy a tápfeszültségre indítható „b” elengedés-késleltetés funkciót nyomógombbal indítjuk. A gomb felengedése után az időrelé szivattyút kapcsoló kimeneti kontaktusa veszi át a tápellátást is (öntartó relé kapcsolás), majd az késleltetés után lekapcsolja – ezzel nem marad táp alatt az időrelé a holt időkben. A késleltetési időt célszerűen tapasztalati úton érdemes beállítani, attól függően, hogy mennyi időre van szükség, amíg már kellően meleg víz jön a csapból.

Vezeték nélkül egyszerűbb 

    Ha nincs mód a nyomógomb megfelelő helyre történő vezetékezésére, akkor használjunk vezeték nélküli kapcsolóegységet. A 2. ábrán látható kapcsolásban az időrelé működése megegyezik az előzővel, de itt az „S” vezérlő bemenetről van indítva, melynek köszönhetően hagyományos, vezetékes nyomógombbal is el lehet indítani a cirkulációt. Az RFSA-61B kapcsolóegység vezérléséhez a távirányítót az 1. számú vezérléskövető funkcióra ajánlott betanítani. 

    Amennyiben nincs szükség a kézi nyomógombra, akkor az időrelé el is hagyható, hiszen az RFSA-61Bkapcsolóegység 5. számú funkciója éppen a szükséges elengedés-késleltetés (kikapcsolás-késleltetés). Másik megoldás, ha mégis kellene a vezetékes nyomógombbal történő vezérlés és a rádiós is, hogy a nyomógomb bemenettel is rendelkező RFSAI-61B típust használjuk (erről nincs rajz az egyértelmű bekötés miatt).

Meleg víz állandó készenlétben 

    Családi házaknál általában elegendő, ha csak igény esetén működik a cirkulációs rendszer. Más a helyzet pl. éttermekben, szálláshelyeken, közösségi helyeken, ahol szinte állandó és azonnali meleg vízre van szükség a csapoknál. Ennek egyik és egyben legegyszerűbb megoldási lehetőségét mutatjuk be a 3. ábrán. A CRM-2Haszimmetrikus ütemadóval ciklikusan kapcsolgatjuk a szivattyút. A keringetési (t1) és a szünet (t2) idő megfelelő megválasztásával elérhető, hogy mindig egy elfogadható hőmérséklet tartományban legyen a csővezetékben a meleg víz. Az időrelé nagy előnye, hogy külön állítható a kimeneti relé meghúzási és elengedési időtartama (0,1 mp – 100 nap között!), ami rugalmas beállítási lehetőséget biztosít.



Mérjünk hőmérsékletet 

    Az egyszerűbb megoldások körét egy termosztátos kapcsolással zárjuk. A 4. ábra kapcsolásában használt TER-3E moduláris termosztát hőmérséklet tartománya 0 – +60 °C között van, 1 °C fix hiszterézissel. A paraméterek tökéletesen megfelelnek a használati meleg vízhez, hiszen már a 60 °C-os víz is nagyon forró a bőrünknek. A termosztáthoz külső hőmérséklet-érzékelőt kell bekötni, melyet a cirkulációban résztvevő csővezetékre kell erősíteni. Ha van mód, akkor az előre menő csőre, közel a csaphoz, de be lehet akkor is állítani, ha a visszatérő ágba van elhelyezve. Hőmérséklet-érzékelőként kizárólag NTC (12 kΩ/25°C) típus használható, mely előre szerelt különböző vezeték hosszakkal két változatban kaphatók: TZ (-40 … +125 °C) és TC (0 … 70 °C). Csővezetékre telepítéshez a fém fejjel és szilikon vezetékkel szerelt TZ típust ajánljuk. 

    Más hőmérséklet tartományokra válogass termosztátjaink között.

Címkék:

Leave a Reply

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .