Ha áram van, minden lesz – szólt az egykori EstFM rádió legendás reklámja, de nem tagadható, hogy nagy-nagy igazság van ebben a mondatban. Szerencsére Magyarországon áramnak nem vagyunk híján, de amikor éppen nincs, mert elszállt egy trafó, traktoros Józsi valahogy elszakította a kábelt, Pistike akkora rövidzárlatot csinált, hogy az egész háztömbben lecsaptak a kismegszakítók, szóval valamilyen külső, előre nem kiszámítható okból hirtelen megszűnik a szolgáltatás, az nagyon kellemetlen.

Ráadásul sokba is kerülhet. A számítógépek egyes alkatrészei, a merevlemezek, NAS-ok, hálózati eszközök stb. nagyon nem szeretik a hirtelen leállítást, egy boltban sem kellemes a hirtelen jött pénztárgép reset áramkimaradás miatt. Az is kellemetlen, ha a garázskapu marad félig nyitott helyzetben, az esetleg leálló fűtésrendszerről nem is beszélve.

Szerencsére van ellenszer, szünetmentes áramforrásnak hívják. Léteznek hatalmasak, amik akár egy kórház, vagy iroda épület komplett áramellátására is képesek meglepően hosszú ideig, és egészen apró, akár egy elosztó épített megoldások is. Alapvetően háromféle technikát használó szünetmentes áramforrás közül választhatunk.

Standby: A legolcsóbbak a kapcsoló üzeműek (standby), melyek állandóan figyelik az áramellátást, és akkumulátoros üzemre váltanak, amikor a mért értékek a tűréshatáron kívülre kerülnek. Ennek a felépítésnek a velejárója, hogy nemcsak teljes hálózati kimaradás esetén állnak át akkumulátoros táplálásra, hanem feszültségcsökkenés esetén is. Igen néhány hiányzó volt miatt 100 százalékban az akkumulátort terhelik. Ott, ahol rendszeresen előfordul, esetleg állandóan jellemző, hogy a feszültség akár 5%-kal a névleges 230 volt alatt van, nem ajánlott az ilyen készülékek. Stabil áramellátású területeken viszont a legolcsóbb megoldást jelenthetik otthon vagy egy kisebb irodában.


Line interactive: A drágább vonali interaktív (line interactive) felépítésű modellek sokkal rugalmasabban képesek alkalmazkodni a tartós feszültségeséshez és a túl magas feszültséghez, akár +/- 20 százalékos kilengéssel is megbirkóznak állandó akkumulátorhasználat nélkül. A beépített feszültségszabályzó teszi lehetővé, hogy kevesebbszer kelljen a telepes üzemmódra váltani.

Online: Ott érdemes az ilyen eszközöket választani, ahol az áram nagyon rossz minőségű, mondjuk generátorról érkezik, vagy ahol elengedhetetlen a stabil feszültség és a szabályos hullámforma. Ezek folyamatosan, működő elektromos hálózat mellett is akkumulátorról állítják elő a kimenő elektromosságot, teljesen elszigetelve a védendő berendezést az elektromos hálózattól. Otthoni és irodai környezetben ritkán van rájuk szükség, és hát árban sem éppen barátságosak.

Fontos paraméter még, hogy a szünetmentes tápegység hány készüléket tud ellátni és mennyi ideig? Az elsőhöz össze kell adni a védendő készülékek fogyasztását wattban, majd a kapott számot osszuk el 0,65-tel, mert így kapjuk meg az effektív teljesítményt. A példa szerint 210 wattos összfogyasztáshoz tehát körülbelül 350 VA-es készüléket érdemes választani.

Azt már nehezebb kikalkulálni, hogy mennyi ideig képes áram alatt tartani a berendezéseinket egy szünetmentes tápegység. A fenti példában nagyjából 10-15 percre számíthatunk, ami alatt biztonságosan le tudunk állítani mindent, de ha nagyobb időt szeretnénk, akkor nagyobb VA-es eszköz ezt akár meg is sokszorozhatja.

A boltjainkban megvásárolható Legrand Niky 600s szünetmentes áramforrás 600VA teljesítményű, USB csatlakozó segítségével menedzselhető és az adatvonal védelem is megoldott benne.



Leave a Reply

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .